Työelämässä tarvitaan kykyä itsensä johtamiseen

Uutinen

Muuttuneessa työelämässä korostuu oman työn johtamisen taito. Itsensä johtaminen tarkoittaa esimerkiksi suunnitelmallisuutta, tehtävien laittamista tärkeysjärjestykseen ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista.

Etätyö on yleistynyt huomattavasti, ja sen vuoksi kyky itsensä johtamiseen on työelämässä entistä tärkeämpää. Kun teet töitä kotona, sinulla on aiempaa enemmän valtaa ja vastuuta työsi sisällöstä ja tavoitteista sekä ajankäytöstäsi ja hyvinvoinnistasi.

Itsensä johtamisen taito koskee työelämää myös yleisemmällä tasolla. Työelämävalmentaja ja tietokirjailija Miia Savaspuron mukaan emme elä enää aikaa, jossa työntekijöiden työtehtävät ja roolit ovat tarkkarajaisia ja selkeitä. Meidän täytyy hyväksyä, että työtehtävät ja roolit muuttuvat ja ettei enää ole yhtä selvää kuin ennen, mitkä tehtävät kuuluvat kenenkin vastuulle. Tästä syystä kyky johtaa omaa työtään on yksi tärkeimpiä työelämätaitoja.

Vinkkejä itsensä johtamiseen

Itsensä johtamiseen kuuluu, että asetat työllesi tavoitteita. Samalla sinun täytyy ottaa huomioon työyhteisösi perustehtävä ja tavoitteet. Lisäksi työtä kannattaa suunnitella työpäiväkohtaisesti, viikkotasolla ja pidemmälle tulevaisuuteen.

Itseään johtavan työntekijän täytyy tehdä myös valintoja ja asettaa asioita tärkeysjärjestykseen. Tämä edellyttää, että työyhteisössänne jokainen on selvillä sekä yhteisistä tavoitteistanne että henkilökohtaisista toimintavaltuuksistaan ja vastuistaan. Lisäksi jokaisen täytyy olla selvillä rajoista, joiden sisällä kukin voi päättää oman työn tekemisen tavoista ja järjestyksestä.

Tarpeettomien keskeytysten karsinta ja keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan tukevat työnteon sujumista. Sen vuoksi on tärkeää, että sovitte työpaikalla yhteisistä tavoista, joilla keskeytyksiä voi vähentää. Myös häiriöttömällä työympäristöllä ja toimivilla työvälineillä on tässä yhteydessä merkitystä.

Kun johdat omaa työtäsi, sinun täytyy arvioida säännöllisesti omaa edistymistäsi ja tunnistaa onnistumisiasi. Tärkeää on omien vahvuuksien ja kehittymiskohteiden tunnistaminen. Lisäksi kannattaa hyödyntää palautetta, jota vastaanotat muilta ihmisiltä ja jota voit myös itse pyytää.

Työnantajan vastuulla on järjestää työpäiviin palautumismahdollisuuksia. On tärkeää, että hyödynnät näitä mahdollisuuksia ja huolehdit myös itse palautumisesta vapaa-ajallasi. Omasta hyvinvoinnista kannattaa huolehtia kokonaisvaltaisesti. Pyri tunnistamaan rajasi, ja jos havaitset merkkejä liiallisesta kuormituksesta, sinun kannattaa ottaa asia puheeksi esihenkilösi kanssa.

Omien ajatusten ja tunteiden johtaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kykenet motivoimaan itseäsi myös silloin, kun teet rutiininomaisia ja vähemmän mielekkäitä työtehtäviä. Lisäksi se tarkoittaa kärsivällisyyttä hitaasti etenevissä tilanteissa, kykyä sietää epävarmuutta ja aloittaa työskentely uudelleen, kun on kohdannut työssään suunnanmuutoksen tai epäonnistumisen.  

Vinkkejä itsensä johtamiseen löydät myös Työterveyslaitoksen verkkosivuilta. Artikkelissa tutkija Kirsi Yli-Kaitala listaa seitsemän asiaa, miten voit kehittyä paremmaksi oman työn johtajaksi.

Kannattaa tutustua myös uutiseemme, jossa kerromme toisesta tärkeästä työelämätaidosta, osaamisen kehittämisestä.

Lue lisää

Osaamisen kehittäminen kuuluu tärkeimpiin työelämätaitoihin

Aiheesta muualla